و اما به سراغ دشوارترین بخش آزمون های زبان انگلیسی در مقاطع مختلف به ویژه امتحانات نهایی یا آزمون های بین المللی مانند آیلتس و سلپیپ یعنی درک مطلب ها ( Reading Comprehension ) می رویم. در این مقاله به شما نکاتی را به طور خلاصه آموزش می دهم تا تمرین کمی برای شما آسان شود. باید دانست که درک مطلب به معنی توانایی فهمیدن مفهوم اصلی مورد نظر نویسنده یک متن است.
در ابتدا باید بگویم که چون طراحان آزمون های زبان علاقه داوطلبان به درک مطلب ها را درک کردند، تعداد سوالات بیشتر شد. در سال های اخیر در آزمون ها دو درک مطلب یا حتی بیشتر آورده می شود تا تفاوت میان داوطلبان قوی و متوسط بیش از پیش نمایان شود. البته که برای مبارزه با این بخش به زودی آماده خواهیم شد و پیروزی در انتظار ما است.
هر درک مطلب ( Reading Comprehension ) معمولا دارای 4 یا 5 سوال می باشد. در اکثر آزمون ها دو یا سه درک مطلب داریم. نکته مهم اینجا است که در آزمون هایی که نمره منفی دارند لازم نیست به همه این سوالات پاسخ دهید و اگر بتوانید به برخی سوالات هم جواب دهید برای تراز آوردن شما کافی است.
اما در کنکور زبان تخصصی گاهی 3 درک مطلب وجود دارد و باید توانایی پاسخ دادن به سوالات در زمان مناسب را داشته باشید.
درک مطلب ها در آزمون آیلتس، سلپیپ و زبان تخصصی
بخش Reading در آزمون آیلتس شامل 40 سوال است و برای تکمیل آن 60 دقیقه به شما فرصت داده می شود. متن هایی که از شما خواسته می شود بخوانید از کتاب ها، مجلات و روزنامه ها گرفته شده اند و طیفی از موضوعات مانند علم، فناوری، تجارت و مسائل اجتماعی را پوشش می دهند.
سوالات می توانند چند گزینه ای، منطبق یا پاسخ کوتاه باشند و توانایی شما را در درک ایده ها، جزئیات و نظرات اصلی متون آزمایش می کنند. برخی از سؤالات همچنین ممکن است از شما بخواهد که نگرش یا هدف نویسنده را شناسایی کنید.
برای آماده شدن برای بخش Reading، توصیه می کنم با مواد معتبر آیلتس مانند مقالات امتحانی گذشته و کتاب های رسمی مطالعه تمرین کنید. این به شما کمک می کند تا با انواع سوالات و سبک متن ها آشنا شوید.
در اینجا چند نکته وجود دارد که به شما کمک می کند تا مهارت های درک مطلب خود را تقویت کنید:
1. به طور گسترده و منظم بخوانید: هر چه بیشتر بخوانید، دایره لغات و مهارت های درک مطلب شما بهتر می شود. سعی کنید متون مختلف از جمله روزنامه، مجلات و مقالات دانشگاهی را بخوانید.
2. اسکن و اسکن: قبل از شروع خواندن، نگاهی گذرا به متن بیندازید تا متوجه شوید درباره چیست. این به شما کمک می کند تا ایده های اصلی را شناسایی کرده و اطلاعات مورد نیاز خود را پیدا کنید.
3. یادداشت برداری کنید: در حین مطالعه، نکات و ایده های کلیدی را یادداشت کنید. این به شما کمک می کند آنچه خوانده اید را به خاطر بسپارید و پاسخ دادن به سوالات را آسان تر کند.
4. متن را تحلیل کنید: متن را فقط سطحی نخوانید. سعی کنید دیدگاه نویسنده و دلایل پشت استدلال های او را درک کنید.
5. مدیریت زمان را تمرین کنید: مطمئن شوید که زمان کافی برای خواندن تمام متون و پاسخ دادن به تمام سوالات در نظر گرفته اید. سعی کنید ابتدا به سؤالات ساده تر پاسخ دهید و سؤالات دشوارتر را برای بعد ذخیره کنید.
6. پاسخ دادن به انواع مختلف سؤالات را تمرین کنید: مطمئن شوید که پاسخ دادن به سؤالات چند گزینه ای، تطبیقی و پاسخ کوتاه را تمرین می کنید. این به شما کمک می کند هنگام پاسخ دادن به سؤالات در امتحان اعتماد به نفس و کارآمدی بیشتری داشته باشید.
7. در امتحانات عملی شرکت کنید: امتحانات تمرینی به شما کمک می کند تا با قالب و زمان امتحان و همچنین انواع سؤالاتی که انتظار دارید آشنا شوید.
روش پاسخ گویی به درک مطلب ها
برخی اساتید تاکید بر ترجمه دارند که از همین جا می گویم که حتی قوی ترین دانش آموزان هم با این روش وقت کم می آورند. باید بدانیم که اسم این بخش درک مطلب می باشد یعنی فهمیدن و نه ترجمه آن. در غیر این صورت فرصت کم می آورید و دفترچه را از شما می گیرند و با نتیجه خوب گرفتن در آزمون ها خداحافظی کنید.
علاوه بر نکات فوق در درک مطلب ها به چند نکته طلایی زیر توجه کنید.
1. باید خیلی سریع و اجمالی ( Skimming ) به خطوط اول هر پاراگراف نگاه کنیم و فقط موضوع اصلی را درک کنیم. به این ترتیب یک تصویر کلی از موضوع متن بدست می آوریم. بیشترین توجه ما باید روی کلمات مهم و کلیدی باشد یعنی فعل ها و اسم ها.
2. وارد سوال ها می شویم و نوع سوال را تشخیص می دهیم. بعد به دنبال جای سوال در متن می گردیم و با دقت آن خط یا پاراگراف را بررسی می کنیم.
3. برخی سوال ها ساده تر هستند مانند مرجع ضمیر یا موضوع اصلی (main idea)، بنابراین به دنبال جواب برای سوال های ساده تر می رویم.
4. اگر زمان کم دارید سوال های مفهومی و دشوار ( Inference) را رها کنید. آن ها را به بعد از پاسخ گویی به سوالات ساده هر دو درک مطلب موکول کنید.
5. در سوالات مربوط به جزییات متن (Details) باید به قیدهای مفی ساز و کلمه Except دقت کنید. برخی از مهم ترین آن ها عبارتند از:
6. کلمه ای که در متن زیاد تکرار می شود یکی از جواب ها می باشد. برو حالشو ببر.
7.برای انواع سوال ها روش خاص پاسخ گویی وجود دارد که با مطالعه کتاب ها و یا دیدن فیلم های آموزشی جدید با انواع این تکنیک ها آشنا خواهید شد.
8. برای تسلط روی بخش درک مطلب بعد از اینکه دامنه لغات خوبی پیدا کردید، به صورت یک عدد هر شب و به مدت دو ماه تمرین کنید تا قدرت و سرعتی افسانه ای پیدا کنید. تمرین روی حداقل 50 درک مطلب برای آمادگی برای انواع آزمون ها الزامی است.
روی چه کتابی تمرین کنم؟
کتاب های زیادی برای تمرین روی درک مطلب ها وجود دارند اما یکی از جذاب ترین آن ها که دارای تصاویر رنگی نیز هست و پاسخی تشریحی دارد ، کتاب تمرین درک مطلب تصویری استاد کیاوش فراهانی می باشد. جهت تهیه کافی است روی عکس آن کلیک کنید.
به زودی فیلم آموزشی درک مطلب ها روی فروشگاه وبسایت قرار خواهد گرفت.
من کتاب تمرین درک مطلب رو گرفتم و در حال تمرین هستم. خیلی قشنگ و کاربردی بود و لذت بردم. از شما تشکر میکنم به خصوص برای عکس های جذاب و رنگی آن ها
باعث افتخاره اگر سوالی داشتید در خدمت هستیم
Hey! I’m at work browsing your blog from my new apple iphone!
Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts!
Carry on the fantastic work!
Thanks. We are happy to hear more from you
of course like your web-site however you need to test the spelling on quite a few of your posts.
Many of them are rife with spelling issues
and I to find it very bothersome to tell the reality then again I will surely come again again.
Thanks for your great attention and your kind comment. It has just been updated.