یکی از مشکلات دوران تحصیل یا آزمون ها برای دانش جویان یا دانش آموزان خیال پردازی کردن هنگام خواندن است. در این مقاله به راه کارهایی جهت درمان و رفع این مشکل می پردازیم.
خیال پردازی در حقیقت ورود افکار غیر ارادی و بدون هدف به ذهن یک فرد هنگام انجام عملی دیگر است که می تواند ریشه های مختلفی داشته باشد. در این حالت فرد یک شرایط و تصورات ذهنی بدون اختیار را تجربه می کند.
زمانی که ذهن شما به طور فعالانه درگیر یادگیری مطلبی است، احتمال اینکه خیال پردازی به سراغ شما بیاید کم می باشد. سعی کنید از ساعات مطالعه طولانی دوری کنید. اگر احساس می کنید تمرکز شما کم شده است به سراغ خوردن یا تغذیه کوچک بروید و یا کمی پیاده روی کنید. به عبارت دیگر کم از کتاب ها دوری کنید. حتی بارها دیده ام که برخی دانش آموزان برتر بعد از مدتی مطالعه کمی می ایستند تا انگیزه آن ها برای برگشت به کتاب ها بیشتر شود.
درمان خیال پردازی هنگام خواندن
1. مکان مطالعه را یک مکان ثابت در منزل درنظر بگیرید و آن را تغییر ندهید. هر دانش آموز به یک مکان با تقریباً یک متر مربع مساحت نیاز دارد. برخی میز مطالعه دارند و برخی روی زمین درس می خوانند (البته هرگز مکان مطالعه را روی تخت خواب قرار ندهید).
2. صحبت طولانی با افراد خانواده، مکالمات تلفنی، غذا خوردن، تماشای تلویزیون یا گوش دادن به موسیقی و غیره در این مکان اشتباه است.
3. اگر هنگام مطالعه در افکار خود فرو رفتید، یک کار ساده انجام دهید: از جای خود برخیزید و به مکان دیگری بروید و در آن جا افکار خود را تعقیب کنید.
4. از مکان مطالعه فقط برای خواندن استفاده کنید.
کمی آجیل (به جز تخمه) یا میوه خوردن، در هنگام مطالعه در این مکان اشکالی ندارد، ولی انجام هرکار دیگری در این مکان، که بیش از سه دقیقه متوالی زمان بر باشد، غلط است.
5. اگر این کار را حدود دو ماه انجام دهید، نسبت به مطالعه در آن مکان، شرطی می شوید و وقتی آنجا قرار می گیرید، چاره ای جز مطالعه ندارید. نتیجه این است که حتی دیگر خیال پردازی را نیز انجام نمی دهید.
6. مطالعه کردن همراه با زمزمه کردن مطلب یا نوشتن مطلب روی کاغذ هم می تواند از رفتن شما به سوی خیال پردازی جلوگیری کند.
7. تلاش کنید تا به همراه دوستی درس خوان و جدی درس بخوانید؛ اما شرطی شدن نسبت به مکان مطالعه یکی از مؤثرترین راه ها است.
چهار روش آسان برای جلوگیری از عدم تمرکز وجود دارد:
1) وقتی یک مبحث را تمام کردیم، کتاب را ببندیم و برای خود یا دوستمان درس را یک بار توضیح دهیم.
2) اگر در زمان مقرر نتوانستیم مبحث را تمام کنیم، مبحث را تمام کنید و جمع بندی مطلب را برای زمان شب بگذاریم.
3) اگر خستگی باعث حواس پرتی شد، برای دقایقی مکان مطالعه را ترک کنیم یا مطلب درسی را عوض کنیم.
4) هنگام مطالعه جدی باشیم و بر اساس یک برنامه مطمئن که به آن اعتماد داریم پیش برویم.
نتیجه گیری
بچه ها باید تلاش کنیم تا از هر روش ممکن برای بهبود خروجی مطالعه خود استفاده کنیم. باید بدانیم که آیا قرار است فقط زمان خود را تلف کرده باشیم و چشم خود را خسته کنیم یا قرار است از درس خواندن نتیجه بگیریم. با پرسیدن این سوال ها در ذهن برای مطالعه خود ارزش می گذارید و از مقالات مختلف برای بهبود درس خواندن و کیفیت مطالعه استفاده می کنید.
خیال پردازی مانند دست انداز سرعت مطالعه و تمرکز شما را کاهش می دهد و باید بر آن پیروز شوید. جهت مطالعه بیشتر حتما مقالات قسمت مشاوره سایت مانند افزایش تمرکز، انگیزه و غیره را مطالعه کنید.
ممنون استاد 🌹
مرسی از لطف شما